Na Tjentištu 500 Francuza sa 150 pežo vozila- promovišu zemljacima Nacionalni park “Sutjeska”


Na proputovanju kroz Evropu, 500 mladih Fracuza sa 150 pežo 205-ica stigli su sinoć na Tjentište.
Neobična družina, kojoj je cilj da svojim zemljacima približe ljepote evropskih zemalja, u BiH je stigla sa hrvatskog primorja, posjetivši Mostar, a za prenoćište je izabrala Nacionalni park „Sutjesku“.
U okviru putovanja „Jurop reid“, koje organizuju četvrtu godinu zaredom, Francuzi će za 23 dana obići 20 evropskih zemalja i prevaliti 10 hiljada kilometara.
Žoana iz Nanta kaže da joj je ovo treće učešće u ovom neobičnom putovanju.
„U organizaciji je 38 ljudi, a u svakom automobilu su po tri učesnika. Drugi put smo u Foči, obožavam BiH i žao mi je što duže ne ostajemo“, rekla je Žoana.
Ljepotom BiH, a posebno Nacionalnog parka „Sutjeska“, oduševljen je i Žerom iz Pariza.
„Kada dođemo kući, pričaćemo prijateljima o ovim prelijepim predjelima. Mnogi od nas žele da putuju u Autraliju, na Novi Zeland, a u blizini Francuske se nalaze nevjerovatno lijepe zemlje. Mislim d a ću se ovdje vratiti sa svojom porodicom i prijateljima, jer je BiH jedna od najljepših evropskih zemalja“, rekao je Žerom.
Pežo 205 je simbol Francuske i model automobila sa kojim je počeo uspon ove poznate autokompanije. Mada se ne proizvodi skoro 20 godina, on je Francuzima i dalje omiljeni automobil.
Pokazao se kao idelaln za ovakvu vrstu putovanja, jer je istovremeno šteljiv i veoma izdržljiv.
„Moj automobil je star 23 godine. Jedini nedostatak je što nema klimu, pa je po ovoj vrućini malo nezgodno, a uz velike uspone preko planina ga odmaramo svakih petnaestak minuta, da ne bi motor prokuvao“, kaže Artur iz Granvila u Normandiji.
Nacionalni park i Turistička organizacija Foča dočekali su Francuze domaćom hranom i rok koncertom.
„Francuzi će se upoznati sa našom turističkom ponudom i mogućnostima obilaska prašume Perućica, jezera na Zelengori i najveće planine u BiH Maglića. Iduće godine su najavili dolazak 1.000 učesnika“, rekao je direktor parka Dejan Pavlović.
Mladen Mandić iz Turističke organizacije Foča ističe da je ove godine duplo više učesnika u odnosu na prethodnun godinu, kada su noćili u Foči na pomoćnom stadionu Fudbalskog kluba „Sutjeska“.
„Za Foču ovaj dolazak mnogo znači, posebno što su i ove godine odabrali da budu ovdje ugošćeni. Ovo je nevjerovatna organizacija, svi znaju šta rade, prate ih mehaničari sa rezervnim dijelovima, a nisu imali nijedan udes ili neprijatnu situaciju“, rekao je Mandić.
Francuzi će danas obići Tjentište, a ljepotu NP Sutjeska svojim zemljacima pokušaće da dočaruju fotografijama i video snimcima.
Članovi organizacije “Jurop reid” prve godine su obilazili Evropu sa četiri automobila, druge sa 15, a prošle godine sa 69 automobila. Naredne godine im je cilj da obiđu Evropu sa 300 automobila i 1000 učesnika.