Što raditi u Nacionalnom parku Sutjeska?


Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini i dom je posljednjoj prašumi u Europi. Štoviše, najviši vrh planine Maglić (2386) takođe se nalazi unutar nacionalnog parka i u isto vrijeme je i najviši vrh u čitavoj državi. Sutjeska je inače poznata široj javnosti kao mjesto odvijanja bitke na Sutjesci iz 1943. za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Cijena ulaznice za Nacionalni park Sutjeska iznosi 5 KM.

Što raditi u Nacionalnom parku Sutjeska?

Pješačenje: Ljudi uglavnom posjećuju Sutjesku jer žele doživjeti prekrasnu prirodu ovog parka pa je očito da postoje brojne označene staze namijenjene planinarima kako bi mogli u potpunosti istražiti park.
•Ukupno je devet pješačkih staza, od kojih je najdulja i najteža duljine 22 kilometra, a obično je potrebno 8 sati da je se prijeđe uz umjeren tempo hodanja i bez odmora.
•Dulje staze zahtijevaju oprez, dobru tjelesnu kondiciju i odgovarajuću obuću, pa ako se ne smatrate dovoljno spremnima, radije odaberite kraće staze.
•Iako je jedna od najkraćih(samo 2 km), staza VI Prijevor – Maglić kategorizirana je kao teška jer je zapravo riječ o planinskoj stazi. Da biste se popeli, trebate imati odgovarajuću opremu, kacigu, remenje, krampone i sjekiru za led.

•Biciklistička staza: Za one koji vole istraživati prirodu biciklom, postoji jedna staza posebno namijenjena za bicikliste. Staza počinje u Tjentištu (kod Info centra) gdje imate mogućnost iznajmljivanja bicikle ako nemate vlastitu. Duljina staze iznosi 48 km, a završava na Orlovačkom jezeru gdje se nalaze lovački dom i kamp.
•Rafting: “Ovisnici” o adrenalinu imaju priliku isprobati rafting na rijeci Tari u kanjonu Sutjeske. Turisti koji se odluče spustiti niz Taru dobit će sljedeću opremu za rafting: neoprenska odijela i čizme, prsluk za spašavanje, kacigu i veslo, a u slučaju kiše, i kabanicu. Obučavat će ih profesionalni skiper, koji upravlja čamcom. Rafting na Tari je također moguć u susjednom NP Durmitor, koji se nalazi samo 2 sata vožnje od Sutjeske.
Manifestacije: Ako slučajno planirate posjetiti Sutjesku tokom ovih određenih datuma, ne propustite ih i pridružite se ostalima u slavlju.

25. maj– EUROPARC dan: Budući da je Nacionalni park Sutjeska član europske federacije prirodnih baština, svake godine NP Sutjeska ima posebnu temu posvećenu očuvanju prirode
Juni – Parkovijada: Parkovijada je vrlo značajna manifestacija, poznata kao radničke sportske igre, koja okuplja veliki broj radnika koji rade u nacionalnim parkovima regije. Organiziraju se brojna sportska takmičenja, kulturna i zabavna događanja, izleti, itd.
Avgust – Jezera Zelengore: Ova manifestacija je vjerojatno jedna od najzanimljivijih za planinare. Traje četiri dana, a tokom tog vremena planinari i ljubitelji prirode posjete 8 jezera i 8 vrhova ove prekrasne planine.
Nacionalni park Sutjeska nudi nekoliko stručnih vodiča, zavisno o tome koji dio parka želite posjetiti: planinski turizam, canjoning, znanstveni i obrazovni turizam, kulturno-istorijski turizam i ekoturizam.

Kako doći do Nacionalnog parka Sutjeska?

Glavni ulaz NP Sutjeske nalazi se na sjevernom dijelu parka, u blizini sela Tjentište, gdje se nalazi uprava parka.

Automobilom: Iz pravca Sarajeva – krenite cestom Sarajevo-Trnovo u smjeru Foče, a zatim skrenite na jug do ceste za Trebinje/Dubrovnik. Vidjet ćete dugu zavojitu putanju do Tjentište, središnjeg dijela parka koji se nalazi ispod glavne ceste.

Autobusom: Autobus iz Sarajeva polazi redovito svaki dan, prolazi kroz Foču i obično trebaju oko 2 sata i 20 minuta kako biste stigli do Tjentšta. Kerta se kupuje u autobusu i košta oko 13 KM (jedan smjer).

Gdje prenoćiti?
Unutar parka imate nekoliko opcija za smještaj:
Hotel Mladost – nalazi se u Tjentištu; besplatni pristup bežičnom internetu
Kamp mladih – 2 minute hoda od hotela Mladost; Da biste imali pristup kampu, prvo se morate prijaviti u hotel i dobiti odobrenje od hotela. NAPOMENA: Zabranjeno je parkiranje vozila unutar kampa.
Planinske kolibe u Dobrim Vodama, Donjim Barama i kod Orlovačkog jezera
Bungalov u kampu za mlade; ima 4 sobe s dva kreveta
Ili možete kampirati u obližnoj dolini rijeke Sutjeske ili u dolini Tjentišta koje su pogodne za postavljanje šatora (naravno ako to dopuštaju vremenski uslovi).

Kontakt Nacionalnog parka Sutjeska
Adresa: 73311 Tjentište, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Telefon: +387(0)58/233-130
E-mail: [email protected]

Hotel Mladost
Telefon: +387(0)58/233-118
E-mail: [email protected]