STOP KRIVOLOVU!


NACIONALNI PARK „SUTJESKA“
TJENTIŠTE
Tel: +387 58 233-102, 220-190, Fax: 233-114, 220-191
E-mail: [email protected] www.npsutjeska.net

Tjentište,05.10.2017.godine
SAOPŠTENјE ZA JAVNOST
STOP KRIVOLOVU!
Poslјednjih godina u Nacionalnom parku „Sutjeska“ mnogi su kršeći zakon i uzimajući sebi za slobodu bespravno se kretali po području kojim gazdujemo i u mnogim slučajevima kradući,sebi sticali značajan novac – najčešće kao lovokradice ubijajući životinje kojima je ovaj park prirodno stanište i koje su dio bogatog prirodnog naslјeđa.
Smatramo nedopustivim da se pojedinci bogate kradući nacionalno bogatsvo,poput životinjskih jedinki,za koje postoje tačno utvrđena pravila kako se čuvaju i kako se može ophoditi u očuvanju njihove vrste u svim segmentima pa i u dijelu lova.
Odlučni da se ovakvim pojavama stane u kraj i da bi se prestalo sa krađom nacionalnog bogatstva koje Nacionalni park „Sutjeska“ sa prirodnim i kulturno-istorijskim naslјeđem svrstava među najznačajnije parkove u svijetu,intenzivno provodimo mjere kako bismo povećali zaštitu,a krivolovce predali nadležnim službama da odgovaraju u skladu sa primjenjivim zakonima.
Uvažavajući sve faktore i mjere koje preduzimamo da bismo zaštitili Nacionalni park „Sutjeska“ i vratili mu stari sjaj smatramo korisnim da vam prenesemo i informacije koje se odnose na aktivnosti koje smo proveli i koje ćemo provoditi.
Pod sumnjom da su lovokradice troje lica je uhvaćeno,u nedjelјu proteklog vikenda(01.10.2017.godine),na Videžu,planina Zelengora oko 5 časova kada su ih nadzornici Službe za nadzor,lov,ribolov,šume i zaštitu objekata Javne ustanove Nacionalni park „Sutjeska“ zatekli u bespravnim radnjama suprotnim pravilima i propisima koje važe za prostor nad kojim gazdujemo.
Tada je kod jednog od njih pronađen lovački karabin-kalibra 5,56 sa optičkim nišanom.
M.R. koji je posjedovao lovačku pušku je iz Bileće.Sa njim su bili i – G.I. iz Istočnog Sarajeva i S.D. iz Trebinja.
Nadzornici Nacionalnog parka „Sutjeska“ nakon obavlјene procedure su ih predali na dalјe postupanje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave Foča.
Uprava Nacionalnog parka „Sutjeska“ saznaje da je Bilećaninu M.R. privremeno oduzeto lovačko oružje i municija,te da mu je uručen prekršajni nalog po Zakonu o oružju i municiji zbog bespravnog nošenja oružja.
Napominjemo da je ovo druga uspješna akcija sprečavanja krivolova u Nacionalnom parku „Sutjeska“ u poslјednja dva mjeseca.
Pozivamo sve građane da nam pomognu u namjeri da očuvamo bogatstvo Nacionalnog parka „Sutjeska“ i stanemo u kraj nečasnim pojedincima i grupama koji bespravno kao lovokradice od ovog nacionalnog bogatstva stiču dobit koja koristi samo njima i ozbilјna su prijetnja ne samo po narušavanje životinjskih vrsta,nego i po sve savjesne poštovaoce nesvakidašnje lјepote kojoj se podjednako dive posjetioci sa svih kontinenata.

DIREKCIJA JAVNE USTANOVE NACIONALNI PARK „SUTJESKA“ TJENTIŠTE